БНР СОФИЯ:  Разговор на водещата Гергана Пейкова с Пенка Лазарова, председател на фондация "Благотворител".

За трета поредна година на 5 декември, когато се отбелязва Международния ден на доброволчеството, фондация "Благотворител" създаде празнично настроение с обявяването на отличените проекти на ученици - доброволци в добри каузи. 

Чуйте целия разговор


За уроците към сърцето по Дарик радио:

22.07.2018  9.15, Теодора Симова, Дарик радио

В предаването на Теодора Симова гостува председателят на УС на фондация "Благотворител" Пенка Лазарова.

"Тихата фондация - така наричаме в Дарик тяхната дейност, защото без много шум последователно помагат на млади хора да намерят своя път посредством осмислянето на общочовешките ценности."

Чуйте разговора ТУК:
 

С колело на училище... Може ли Свищов да е като Амстердам?

16.06.2017 12:12 0 Глория Иванова, Svishtov News
 
http://svishtov-news.com/article/2196/

От новата учебна година, учениците в Свищов ще могат да ползват колелата си за основен транспорт, като същевременно спортуват и се забавляват. 22 стойки за колела са монтирани във всички училища, както и на различни места в града. 

Цветина Генева и ученическият съвет на СУ „Димитър Благоев" мечтаеха за един по-зелен град с активни млади хора. Те са победителите в първото издание на конкурса за ученическа благотворителна инициатива – „Млад Благотворител". В Свищов няма градски транспорт и учениците се придвижват до училище предимно с коли. Причината е, че досега е нямало къде да оставят колелата си. Стойки са поставени и на други места из града и предстои да бъде организиран велокрос за популяризиране на активния начин на живот. 

Стойките са осигурени от Фондация „Благотворител" благодарение на щедростта на нейните дарители.

Следващият конкурс предстои да бъде обявен на 1 октомври 2017 г. Целта на Фондация „Благотворител" е да насърчи учениците да бъдат доброволци, да проявят креативност и да създадат собствен проект за осъществяване на избрана от тях кауза в полза на общността им. 


С проекта „С колело на училище“ СУ „Димитър Благоев“ спечели конкурса „Млад благотворител 2016“

Публикувана на: 15.03.2017г. , вестник "Борба" Велико Търново

Ученическият съвет на СУ „Димитър Благоев“ – град Свищов, участва в конкурс „Млад благотворител 2016”. „С колело на училище“ е проектът, с който младите хора станаха победители. Неговата цел е популяризиране на активния начин на живот, чрез поставяне на стойки за колела във всички училища в града. По този начин учениците вярват, че ще мотивират връстниците си да се придвижват с колело, да спортуват и да пазят града чист. Стойността на проекта е 2000 лв., които фондация „Благотворител“ дари за реализиране на идеята, a победителите организираха дарителска кампания, за да осигурят още 200 лв. за каузата.

На 10 март, 22 стойки за колела Mi-Mid, за 5 велосипеда всяка, бяха доставени в СУ „Димитър Благоев“ и до дни предстои тяхното инсталиране в свищовските училища.


17.02.2017, vesti.bg
Как си направихме Алиса
За приказките и добродетелите в училище

Много хубаво ни се получава, хора!“ , чува се глас от отбора на „Пинокио“. „Не съм Супермен, за да съм толкова бърз“, възкликва друг - от отбора на „Мечо Пух“.

„Кой ще лепи?“ - забързано пита трети. „Алиса да я сложим тук“ – предлага четвърти.smiley

Така изглежда един час в софийското училище – 126 то ОУ „Петко Ю Тодоров“ , когато е част от програмата „Научи се да даряваш“.

В България тя се осъществява от Български дарителски форум, по идея на американската платформа Learning to give и залага както на естественото любопитство на децата, така и на потребността им (както и на всички нас) да искаме да правим добро, да се отнасяме с разбиране и емпатия към другите, светът и природата около нас да са по-красиви, и ние да помогнем за това.


Източник: Фондация „Благотворител“, БДФ

В този час децата от 3 „а“ клас говорят за това какво са добродетелите и как ако сме задружни, внимателни към другите и търпеливи, ще постигаме по-бързи и добри резултати в екип.

Програмата предвижда в класовете от 1-ви до 12-ти чрез различни теми учениците да изучават тънкости на дарителството, доброволчеството и умението и предизвикателството да бъдеш гражданин.

И не просто да ги изучават, а да ги прилагат чрез различни дейности. А външни лектори от компании, неправителствени организации и експерти в различни области гостуват при децата и непосредствено и атрактивно им разкриват детайли и важни аспекти от разглежданата тема.

Така, в случая с 3 „а“, идеята е децата не просто да дефинират по техния детски начин щедростта, любовта, честността, вниманието, търпението, а да могат да ги усетят и „практикуват“ именно в процеса на развитието на урока.


Източник: Фондация „Благотворител“, БДФ

Помагат им гости от фондация „Благотворител“, които от години работят по проект „Добродетели“ и сега предлагат на децата забавна интерпретация на поговорката „Сговорна дружина планина повдига“ с намерението малчуганите да осъзнаят колко по-лесно, приятно и ползотворно е да се работи в екип и как постигнатия резултат те прави по-щастлив.

Задачата е в рамките на часа учениците да направят цветни колажи от наличните материали, които разказват историята на създаването на любими приказни герои – Алиса, Мечо Пух, Пинокио, Питър Пан от техните автори и да покажат работите си на останалите, като осмислят и говорят и за преживяванията си през времето на урока.

Часът завършва с няколко цветни колажа, залепени на прозорците и щастливи деца, които сами стигат до извода, че „ако работим заедно, постигаме повече и сме по-задружни“ и „Споделеното щастие е още по-голямо“. И очакват с нетърпение следващия час от „уроците за живота“, както те наричат програмата „Научи се да даряваш“.

Програмата се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България“, фондация Оук, Сосиете Женерал Експресбанк и Технологика.
https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-si-napravihme-alisa-6065617
 

08.10.2016, Телевизия Bulgaria On Air в предаването "Медиите он еър" с Доника Ризова.
Разговор с Екатерина Русева - координатор на Фондация "Благотворител" и Боряна Кирилова от Български дарителски форум за дарителството в България и добрите каузи, във връзка със Седмицата на фондациите и дарителите.
http://www.bgonair.bg/video/zapaleni-po-dobrite-kauzi-i-zvezdite-ot-pod-prikritie
 
26.02.2016, Златица, Вестник "Камбана"


09.02.2016 г. ТВ Bulgaria On Air
http://www.bgonair.bg/bulgaria/2016-02-09/geroite-na-nasheto-vreme

Героите на нашето време

Всеки, който има добро сърце и помага, е герой, казва Мария Звездева - момичето, което спаси живота на шофьор на тролейбус
"Героите на нашето време". С този лозунг преди няколко години осъмна изрисуван паметникът на съветската армия в София, като отвори една дълга политико-историческа дискусия. Има обаче едни други герои – много по-незабележими, но много по-значими.
15-годишната Мария спаси човешки живот и стана добрата новина в медиите. Въпреки бързо добитата популярност обаче животът й не се е променил.

Фондация "Благотворител" разкри банкова сметка на името на Мария за нейните образователните нужди. До момента са събрани над 4500 лв. Мария обаче казва, че добротата няма цена. И не отрича, че се чувства като герой.

Един друг, малко позабравен герой, Марио Тихомиров също беше награден за храбра си постъпка през 2012 година. Тогава той спаси едно малко момче, паднало в пропаст при белоградчишките скали.


25.01.2016, БНТ 2, "Добро утро с БНТ 2", интервю с Пенка Лазарова, председател на УС на Фондация "Благотворител"
във връзка с проекта "Постигма по-висок успех", чрез който се изплащат стипендии на деца, лишени от родителски грижи:

http://bnt.bg/part-of-show/stipendii-za-mladezhi-lisheni-ot-roditelski-grizhi


 22.01.2016 г.,  "Дневник"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/22/2690401_dareniia_za_mariia_zvezdeva_veche_mogat_da_se_praviat/

Дарения за Мария Звездева вече могат да се правят и по сметка

Вече е възможно да се правят и парични дарения за момичето от Стара Загора, което спаси живота на шофьор в градския транспорт миналия петък. Мария Звездева се превърна в медийна звезда тази седмица, когато училището й съобщи за случая.
Много от читателите на "Дневник" коментираха във форума, че биха искали да дарят пари
за бъдещото образование и развитие на ученичката, но досега това не беше възможно заради правни и технологични пречки.
Банковата сметка на името на 15-годишната Мария вече е факт. Тя е разкрита от Фондация "Благотворител" и ще се управлява заедно с дома, в който живее момичето, и спортното училище, в което учи. 

Средствата, набирани за Мария, ще бъдат отпускани целево

според образователните й нужди до навършване на пълнолетие. Фондът ще се управлява от тристранна комисия с представители на фондацията, Спортното училище "Тодор Каблешков" и дома "Мария Терезия", където детето живее от 9 години. Фондация "Благотворител", която от 11 години е специализирана в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение, е подпомагала дома с различни проекти през годините. Тя ще прави публичен отчет и на даренията за Мария. "Дневник" също ще следи набирането на средствата.

Желаещите да дарят за Мария могат да го направят от страницата на фондацията като изберат от менюто кауза "За Мария" или по банков път в:

УниКредит Булбанк 
София – клон "Калоян" № 3
Получател: Фондация "Благотворител"
Основание: За Мария 
IBAN: BG12 UNCR 7630 1076 5935 18
BIC: UNCRBGSF

Ако желаят да направят допълнително уточнение за какво целево да се използват средставата, дарителите трябва да го отбележат в основанието - напр. "За Мария за езиков курс", "За Мария за тренировки", "За Мария за висше образование" или друго.http://www.borbabg.com/2016/01/05/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B8%D0%BC/

Възпитаници на Старопрестолната гимназия по икономика станаха учители по добродетели

Седем десетокласници приеха предизвикателството да влязат в ролята на преподаватели

 СЕДЕМ ВЪЗПИТАНИЦИ НА СТАРОПРЕСТОЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНАХА ДА ВЛИЗАТ В ЧАС КАТО УЧИТЕЛИ. Превъплъщението на тийнейджърите е част от новия проект, по който гимназията работи – „Часовете, които ни дават сила“. Проектът е на фондация „Благотворител“, а Старопрестолната гимназия по икономика е единственото училище от областта, включено в програмата. Финансовата подкрепа е на фондация „Оук“.

Часовете, в които децата влизат, нямат нищо общо с обичайната им учебна програма. Идеята на проекта е да мотивира младите хора да променят живота си и така да съдействат за промяна в обществото. Затова и уроците, които учениците подготвят, са свързани с 12 добродетели, сред които честност, търпение, уважение, решителност, радост, любов, толерантност, чистота, смелост, щедрост.

Ивона Иванова, Калина Друмева, Цветелина Кулова, Радинислава Караиванова, Велимира Веселинова, Николай Карагеоргиев и Георги Йорданов са учениците, които са решили да приемат предизвикателството и да влязат в ролята на учители. Всички са десетокласници и всички са преминали през обучение, преди да се изправят пред своите съученици. Работят в екип от двама, когато подготвят часовете, така и преподават темите, които са си избрали.

„На мен ми хареса да преподавам. Интересно ми е, макар че се чувствам доста неловко, когато съучениците ми не ме слушат и не ми обръщат внимание, докато съм на катедрата пред тях. Разбрах обаче колко търпение и уважение е нужно да проявяват и двете страни – и учителите, и учениците, за да върви работата”, казва Николай. Добродетелите, които той вече е преподавал, са щедростта и търпението.

„Това, че не преподаваме обичайните дисциплини, много ни помага. Все пак часовете ни са различни, не само защото са пълни с тестове и игри, а защото темите, с които се занимаваме, предизвикват съучениците ни към размисъл”, включва се в разговора и Ивона. Тя е разработвала часове за прошката и радостта заедно със своята съученичка Цвети. Двете момичета казват, че са избрали точно радостта и прошката, защото намират тези добродетели за интересни и много ключови.

КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪОТВЕТНАТА ДОБРОДЕТЕЛ, КАК Я ПРАКТИКУВАМЕ, ЗАЩО НИ Е НУЖНА В ЕЖЕДНЕВИЕТО? С тези въпроси започват часовете си младите учители. След това децата признават, че са напълнили часа си с игри, тестове, кръстословици и с много българска история и етнология, защото всички добродетели са част от родните традиции. „Ако само стоим пред тях и им разказваме какво е добродетел, защо да прощаваме е важно, а да сме благодарни здравословно, ще превърнем в часовете си в обикновени часове. И няма да ни слушат, както и ние често не слушаме. Искахме да избегнем лекциите и заедно да говорим за това как да направим живота си по-интересен”, разказва още Ивона.

„Когато аз, Вилимира и Георги подготвяхме нашите теми – уважението и любовта – решихме да превърнем часовете в игра. Затова заложихме дори на спортния хъс, разделихме класа на отбори, дадохме им казус, свързан със съответната добродетел, и така мотивирахме класа да говори за ситуации в живота ни, в които проявяваме или пък не тези добродетели”, допълва Калина. И уточнява, че противно на всички очаквания тийнейджърите знаят какво е любов и могат да говорят за всичките й проявления, за любовта между братя и сестри, между родители и деца, между приятели, за всемирната любов, дори за любовта към Бог и т. н.

„Аз лично разбрах, че ако часът е разнообразен с игрови ситуации, колкото и огромно количество да е информацията, която трябва да научим, можем да я научим. Не ни е скучно. На мен не ми е скучно нито в ролята на учител, нито, когато съм ученичка. И ми се иска така да ни преподават всички предмети, особено специалните за нас, които са много важни”, казва Цветелина. И отсича: „Ние преподаваме така, както бихме искали на нас да ни преподават. Надяваме се, че са ни разбрали всички учители”.

Разделянето на класа на групи, на лидери и следващи, на интересни и добри ученици и на такива, които от нищо не се интересуват, на лоши и добри деца, създава най-сериозни проблеми, категорични са децата, които участват в проекта. Те признават, че на гърба си са изпитали последиците от това разделение, което често е провокирано и насърчавано от учителите. „В крайна сметка дали ние уважаваме учителите, зависи и от тях самите. Когато те се държат като учители с нас, няма как да не ги уважаваме”, казва Николай. Момчето признава, че често се разсейва в някои часове, защото не му е интересно или защото има група ученици, която пречи на целия клас и учителят не е в състояние да усмири бунтарите. И Николай, и Георги, и Калина, и Цвети, и Ивона с ръка на сърце споделят, че те самите понякога се държат бунтарски. Играят си с телефоните или четат книга, за да преминат по-лесно през скучните часове. И петимата, които участват в разговора, казват, че са много натъжени от факта, че имат изключително нетолерантни съученици. „Има в класовете деца, които по-трудно се отпускат, страхуват се да говорят, да си кажат мнението, притесняват се, когато не знаят. И не получават подкрепа. Така че толерантността много ни куца”, обобщава Николай.

„За нас обаче има надежда. Ние по малко сме се променили заради този проект, защото имаме шанса да застанем и от другата страна. Мен точно това ме привлече – че връстници ще обучават връстници”, казва Калина, когато става дума за това защо участват в проекта. Николай също се включил заради любопитството какво е да бъдеш учител. Георги пък се зачудил какво точно може да научи за добродетелите, което не знае, и така се оказал замесен в цялата игра. Играта била мотивацията за Ивона, която не крие, че точно така би искала да преминава целият й ден в училище. „Аз много обичам психологията, а този проект е свързан с тази наука. Никой няма време да ни занимава с добродетелите, да ни обяснява какво е да си честен, благодарен, кога наистина си простил… Затова се включих и не съжалявам”, казва и Цвети.

Тийнейджърите ще трябва да подготвят уроци по всички 12 добродетели, които са включени в проекта. И да преподават до 30 юни, когато завършва самият проект.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката


 

Ентусиазмът да правиш добро или колко е лесно да промениш една съдба

6 юли 2012 19:55
http://www.dariknews.bg/ http://dariknews.bg/

Ентусиазмът да правиш добро или колко е лесно да промениш една съдба
© снимки: DarikNews.bg  
 
 

 

Да правиш добро е изкуство - не е нужно да имаш просто пари и да ги влагаш в добри каузи, нужно е сърце и душа, за да случваш нещата истински. Една българска неправителствена организация премина своите първи седем години и вече навърши осем.

Фондация "Благотворител" не е от "шумните" неправителствени организации, за чиято дейност да чувате често. Екипът й обаче упорито променя съдби - на деца от домовете, на деца с родители, които обаче усещат нуждата от ценности и с ентусиазъм учат "добродетелите" и ги прилагат в живота си.

Разказвали сме ви в ефира на Дарик за проекта на организацията, която първо обучаваше пилотно деца от три детски градини на това какво е "добро", "щедрост", "честност" или "любов", а след това влезе и в няколко училища. По-големите деца вече разказват за добродетелите на своите съученици, учат ги като извънкласно занимание, а даже ги предават и на родителите си.

Сега ви срещаме с един млад българин, който вече е студент и макар да е прекарал по-голямата част от живота си при възпитателите от домовете за деца без родители, е имал късмета да срещне фондация "Благотворител".

Васил е на 23 години - срещам го на осмия рожден ден на "Благотворител". Помага на екипа в организацията на събитието, а по време на церемонията е посочен като една от гордостите на фондацията. Вече е студент в Медицинския университет в София, нищо че е в домовете за деца без родителска грижа от 4-годишен.

Стартът е прозаичен - от дом за деца без родителски грижи

Последно е бил в столичния дом "П. Р. Славейков" - там го откриват и от фондацията. "Дойдоха, предложиха ни разни курсове, за да получиш някаква квалификация, да имаш повече на тапия - като излезеш от дома, да можеш да се реализираш по някакъв начин. И аз директно изкарах курсовете - и като готвач, и като барман съм работил", разказва Васко.

Преди да ми разкаже за себе си, сам започва да ми говори за Пенка Лазарова, която е председател на УС на "Благотворител" - убеден е, че тя е моторът, сърцето и душата на тази организация. "Тази жена не мога да я опиша с пет думи", казва Васил и допълва, че получава от нея съвети, помага му и материално при нужда.

След като излиза от дома, той е пътувал и в Европа. "Живеех във Франция, ходих в Гърция, в Белгия - навсякъде пробвах да поработя нещо, но се върнах да завърша, защото бях прекъснал средното училище", разказва Васил. Пак е насърчен от Пенка Лазарова. "Продължих напред - тя не изпуска нищо, всичко държи под контрол", казва още той.

Връща се да завърши средно, а вече е студент в МУ в София

Завършил е вечерно училище, защото преди това е учил в ТОХ-а на "Сливница", но е прекъснал образованието си. "В един дом като завършиш, на 18 години просто напускаш и често не завършваш училище и г-жа Лазарова искаше да направи такъв проект, с който децата да продължат да учат във вечерно училище", обяснява Васил.

Днес той учи в Медицинския университет във Факултета по обществено здраве, специалност "Обществено здраве и здравен мениджмънт". С усмивка казва, че ще става шеф на болница и скромно отбелязва, че е добър студент.

Не е много лесно, казва Васил, когато го питам колко трудно е да излезеш от „институция" като дом за деца без родители и да намериш пътя си. „Човек трябва да е много упорит, да знае как да разпределя разходите си, да си подбираш хората, да учиш, да обичаш и да раздаваш добродетели, което не е лесно", допълва младежът.

В "Благотворител" виждат смисъл, ако променят дори една съдба

Много са децата, видели протегнатата ръка в лицето на "Благотворител" през тези години. Освен че ги обучава професионално и им помага да се подготвят за университет или за намиране на работа, организацията има още проекти за осигуряване на интернет в домове за деца без родители. От началото на 2005 г. дава и стипендии за висок успех на учениците от столичните домове.

Питам Пенка Лазарова какво трябва да види човек като резултат от усилията си вече години наред, за да продължи да твори добро със същия ентусиазъм, а тя усмихнато отговаря, че е "достатъчно да видиш промяна в един човек, за да продължиш да го правиш". "А при нас резултатите са много повече - десетки деца наистина променят съдбата си, продължават напред и това ни окуражава да подкрепяме следващите", казва тя.

"Изключително ценно е да видиш как едни деца с много трудни съдби успяват да загърбят тези дадености, да развият своите способности и да вървят напред", допълва още "моторът и сърцето" на фондацията.

"Възпитателите те възпитават - това не означава, че те обичат!"

Васил цени искрената подкрепа и страшно мрази съжалението към сираците. "Има такива хора, които ти подават ръка като фондация "Благотворител" - добре е да има по-голям интерес и хората повече да си помагат, защото в България рядко се вижда млад човек да отстъпи място на стар, камо ли да помагат на деца от домове", казва младежът. Пак добавя обаче, че има такива хора, защото, ако ги няма, той нямаше да бъде това, което е днес.

Според него българските деца в семейства не могат да си представят какво е да живееш сам, без родителска обич. "Възпитателите те възпитават - това не означава, че те обичат. Едно е да получиш целувка за лека нощ, друго е да получиш нещо друго за лека нощ", казва Васил.

Иначе смята, че младите в България са широкоскроени. Съдел по подкрепата, която получава в нова компания. "Човек трябва да каже нещо за себе си - аз не се срамувам какъв съм, горд съм от това, което съм постигнал и че съм студент. Има хора, които се възхищават, защото това не е лесно", разказва Васил.

 

"Човек свиква, но най-много мразя съжалението", казва младежът

Но въпреки това среща и скептицизма на останалите, заради мисълта им, че когато едно дете излезе от дом, то е престъпник. "Понякога не му се подава ръка или просто той сам си избира пътя", разсъждава младежът. Затова е и убеден, че помощта за такива деца е нужна. "Не казвам, че сме по-специални - това, че сме сираци, не означава, че трябва да получаваме всички облаги, но все пак трябва да ни се помогне", допълва Васил.

Васил продължава да ни разказва за Пенка Лазарова, която чувства и като майка. "Някой ден, както си говорим и с нея, стига да имам възможност, ще стана един дарител и на фондацията и на такива деца-сираци като мен", крои планове той.

"Човек свиква, но най-много мразя съжалението", казва още Васил. Затова толкова уважавал и Пенка Лазарова, защото тя не го съжалявала, а го подкрепяла. "Да ми съжалиш и да ми дадеш 5 лева дори няма да ги приема, но да ми се усмихнеш и да кажеш - ето ти 5 лева да направиш нещо добро, ето това е щедрост. То и думата "благотворител" някои трябва да се замислят какво означава", казва още той.

Добродетелите - инвестиция в ценностите на младите

Освен че инвестират в бъдещи дарители като Васил, от "Благотворител" се надяват да продължат и работата си по проекта "Работилница за добродетели", където инвестицията е в моралното и нравствено израстване на децата. Особено ценно във време, когато по-страшната криза е тази на ценностите.

"Надяваме се да стигне до сърцата на повече деца и младежи, в повече къщи. Защото децата, които участваха в "Работилница за добродетели", са много окрилени, когато успяват да предадат знанието си на по-малките, на свои приятели или на близките", казва Пенка Лазарова.

По думите й хубавото е, че още преди да свърши, този проект е добил една устойчивост. В едно от училищата в Костенец добродетелите са станали извънкласно занимание във 2 клас и в 9 клас. "Това е чудесно - все повече учители виждат смисъла в подобно образование и в едно фокусиране върху нравствените ценности", допълва тя.

Много важно е, че проектът представя добродетелите по един достъпен и прагматичен начин, което е атрактивно за децата и в същото време задълбочено. "Те са радостни да говорят по теми, за които обикновено не става дума нито в училище, нито в семейството. И когато говорят за "любов", за "толерантност", за "себеотстояване" чувстват, че имат сили да постигнат повече", убедена е Пенка Лазарова.

Според нея и тези, които представят "добродетелите" и учат децата на тях имат какво да научат за себе си. "Това е един дълъг процес и всички сме печеливши в него, защото израстваме...", допълва още човекът, който движи благородните цели на фондация "Благотворител".


Информационен портал за НПО в България
 

Говорите ли езика на добродетелите? Фондация „Благотворител” ще ви научи

Размер на шрифта Разпечатване
 
 
Репортаж

15 Май 2012

 

Говорите ли езика на добродетелите? Фондация „Благотворител” ще ви научи

 

„Ценностите на нашето поколение бяха изместени. Нищо не беше както искахме", казва Гергана (ХІ клас), докато седим във фоайето на гимназия „Св. Климент Охридски" в Костенец. Гергана е едно от децата„добродетелчета". Тя е избрана заедно с още 35 свои връстници от Костенец,Долна Баня и Ихтиман по проекта „Работилница за добродетели" на фондация„Благотворител". След като са преминали обучение, младите хора преподават общочовешки добродетели и това е наистина събитие, което заслужава да се преживее.


 

Докато сме в училището, и аз преминавам кратък курс на обучение от Гергана и приятелката й Ралиана и веднага разбирам, че съм неподготвена в сравнение с тях. Способността им да се самоанализират и да оценяват всяка своя постъпка е наистина впечатляваща. Трудно е да се повярва,че са се научили на това само в рамките на седмица, но очевидно вече натрупаният им опит в практикуването на добродетели е дал своя резултат.

„Проектът промени характерите ни. Станахме по-внимателни към всичко. Научихме се да говорим на езика на добродетелите", казва Ралиана.

 

 

Въздействие върху „светлата" страна

 

„Не знам защо подходът към децата традиционно е менторски, със забрани и наказания. Съвсем различно е, когато се подходи откъм„светлата" им страна", казва Пенка Лазарова, председател на управителния съвет на „Благотворител". Самата тя и обучителите Зоя Соколова и Парашкева Сотирова излъчват изключителен позитивизъм, с който явно заразяват децата.

Едногодишният проект „Работилница за добродетели" на фондация „Благотворител" и фондация „Обичай това дете" се базира върху идеята да подтикне подрастващите към добро, към духовност и да ги накара да се съсредоточат върху нравствените ценности, които се крият в сърцата им. За целта обявили конкурс в СОУ "Св. Климент Охридски" и ПГ "Г. С. Раковски" в Костенец, СОУ "Неофит Рилски" в Долна баня и СОУ "Христо Ботев" в Ихтиман. От явилите се 60 кандидати отсели 36. Днес тези „добродетелчета" увличат след себе си десетки други. Тяхната мисия е да преподават 36добродетели два пъти месечно в часовете на класа – пред собствените си съученици, както и пред по-малките. Ефектът, по думите и на ученици, и на учители, е чудотворен.

 


 

Пълна промяна

 

„Човек без търпение е като кораб без мачта" – с този пример за добродетелта „търпение" Гергана започва урока ми и очевидно уцелва слабото ми място. Същото явно са преживели и съучениците й, след като са сменили първоначалния скептицизъм с пълно разбиране. С помощта на загадки и ситуационни игри обучените успяват да предизвикат откровени дискусии и най-важното – мислене по теми, които заетите с образованието трайно избягват, а в същото време се оплакват от упадъка на ценностите.

„Повлияхме силно на момчетата", разказва Ралиана. Те се научили на толерантност, на уважение и да се сдържат в конфликтни ситуации.Всички деца като цяло придобили увереност, започнали да изразяват аргументирано лично мнение, спрели да лепят етикети на другите. Получила се изненадваща комуникация по въпроса за човешките ценности, каквато досега била непостижима.Проектът увлякъл доброволци като началната учителка Аделина Иванова, която има„Дърво на добродетелите" в класната си стая. За17 второкласници участието в създадения клуб „Добро сърце" е вълнуващо и очаквано занимание.

 

 

Откъде идва магията

 

„Промяната започва с говоренето. Това е най-ценното в този проект", казва Снежана Сандова, учител по математика и информатика в Долна баня и участник в „Работилницата".

„Нищо не става служебно, а по много интересен начин за децата", допълва я колежката й Адриана Благоева.

Двигателят на проекта в Костенец – Мария Баренска, е във възторг от учениците, защото дават най-доброто от себе си. „Ние вече говорим на езика на добродетелите осъзнато и с гордост, че го познаваме. Ученици и учители споделят, че им изглеждаме някак по-стабилни, по-уверени, ведри и дори като излъчване сме озарени", споделя тя. Гимназията, в която работи - „Св. Климент Охридски", наистина впечатлява с културното поведение на учещите в него,липсата на агресия и с изключителния си арт интериор – дело на самите деца и на преподавателя им по изобразително изкуство. Тази приятна среда създава уютна атмосфера и е отлична предпоставка за проява на добродетели.

 

 

„Тази година 30 юни се отменя"

 

Репликата е на Гергана, след като някой споменава датата,на която проектът приключва. Очевидно е, че децата горят от желание той да продължи заедно със срещите, комуникацията, приятелствата и незабравимите емоции, които е породил. Седнали в модерния кабинет по химия в гимназията в Костенец, ръководителите на проекта, учителите координатори и част от учениците„преподаватели" планират как да организират вълнуващ финал на преживяното през последната година.

Естествено, артистичната част от сценария се пада на младите хора, които се въодушевяват да подготвят изненади. Те, впрочем, са им запазена марка. Благодарение на тях проектът се е сдобил с удивителна емблема –бял хартиен лебед оригами, направен от стотици листчета хартия от Ангел, Деян и част от участниците в „Работилницата за добродетели".Този лебед вече се е мултиплицирал из цялото училище – както във физически,така и в духовен вариант. Надеждата е, че лебедите няма да спрат да се появяват и че ще разперят криле на все повече места.

 


 

Автор: Светлана Василева

 

 


 

 

 

Коя е фондация „Благотворител"

 

Фондация "Благотворител"е създадена за осъществяване на дейност в обществена полза през 2004 г.

Мисията й е:

Да активизира творческия потенциал на хората, които подкрепя и да утвърждава общочовешките нравствени ценности.

Цели:

-да подпомага материално и духовно хора с тежко материално положение

-да подпомага конкретни дейности и програми на социални, здравни и духовни институции, насочени към помощ за хора в неравностойно социално положение, в частност сираци, възрастни, инвалиди и хора с ментални увреждания

-да подпомага обучението на деца и младежи, включително като отпуска стипендии или еднократни помощи за обучение

-да подкрепя и съдейства за укрепване на нравствените ценности в обществото

-да участва в създаването на климат на доброжелателство и взаимопомощ в обществото

Фондация„Благотворител" приоритетно подкрепя образованието на лишени от родителски грижи деца и младежи. Освен „Работилница за добродетели", организацията изпълнява успешно от създаването си досега проект „Социална и професионална адаптация", чиято цел е да съдейства за интеграцията на пълнолетните, които са на прага на своя самостоятелен живот, като им предостави повече възможности за бъдеща професионална реализация. Проектът предлага на младите хора от домовете да усвоят нови познания и умения в различни курсове според техните желания и интереси: строителни, шофьорски, готварски,сладкарски, сервитьорски, козметични, за масаж, за маникюр, кандидатстудентски,езикови и други.

Досега161 младежи са се възползвали от възможността да получат квалификация, за да бъдат конкурентни на пазара на труда.

По проекта „Постигам по-висок успех" пък биват подпомагани деца от домове в София.В момента стипендиантите са 16 ученици и студенти в първи курс, които имат успех над 5.00 и над 5.50. По него за 7 години са изплатени стипендии на 172деца.
За добродетелите и децата - приказно

21 април 2011 19:21 / обновена на 21 април 2011 | Йовка Йовчева

 

Линк :

 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=704736

 

 

 

  

 

Групата в детска градина "Веселушка" © Снимки: Фондация "Благотворител"  


Детски Великден

 

В навечерието на големите християнски празници - Коледа и Великден, през последните години говорим по-често за цените, за храната и подаръците. Все по-рядко стигаме до смисъла на празника, все по-рядко говорим за смирението и прошката, за духовното. Забързаните родители в ерата на интернет все по-рядко намират време да обясняват на децата си истинския смисъл на думички като „доброта", „щедрост", „приятелство", „прошка", „честност" - иначе казано ДОБРОДЕТЕЛИТЕ. От шест месеца в три детски градини - две в София и една в Нови хан, фондация „Благотворител" помага децата там да бъдат обучавани по атрактивен за тях начин в това какво са добродетелите и как да ги прилагат в живота. Добродетелите звучат за някои като клишета, за други простичко, като забравена истина..., а вие помните ли ги?!?

 Децата от четвърта група на детска градина „Веселушка" в столичния квартал „Лозенец" - една от трите градини по проекта, не спират да разказват за добродетелите.

 

Децата: Приятелството е по-ценно дори от дворец!

 

 

За да си добър трябва да помагаш на другите и ако видиш наранено животно, да му помогнеш", казва малка красавица от групата. Друга бърза да добави, че „за да имаш приятели, трябва да си добър с тях".

 

Да си добър означава да се вежлив. Когато срещнеш лош човек, трябва да не му обръщаш внимание, да не му вярваш", казват децата. Те обаче допълват, че „не бива да зарязваме лошия човек, защото той може да направи много лоши неща, ако не го научиш на добро. А и приятелството е по-ценно дори от най-голямото съкровище - дори от пари, дори от дворец", казва малка госпожица от „Веселушка. По-ценно било приятелството дори и от най-красивите играчки.

Слуша ги и Пенка Лазарова, която е председател на УС на фондация „Благотворител" и ни разказва за проекта „Добродетели": „В началото на октомври стартира проектът „Добродетели" в три детски градини - две в София и една в Нови хан. Основната цел беше да представим различни варианти на учителите, с които те да представят добродетелите на децата и да ги окуражават да ги използват в ежедневието си. Това е начин да се изграждат характерите им, а и искахме да провокираме родителите, които да обърнат внимание на тези ценни неща".

Добродетелите светели като диаманти в добрите сърца

Влизането в цялата тази история звучи като красива приказка или като легенда. „Децата бяха безкрайно запленени от това, че в техните сърца, а и в сърцето на всеки един човек се намира нещо безкрайно ценно - добродетелите. И ако ние извършваме добри дела и използваме вълшебни думи, тези добродетели засияват в сърцето ни като диаманти", разказва Пенка Лазарова.

Веднага децата започват да се надпреварват кой колко диаманти е събрал. „ Аз имам шест диаманта, аз имам осем - имаме кутии с диаманти", обясняват те. Казват ми, че е важно съкровището. Питам ги къде е то и получавам бърз отговор - в сърцето.

По думите на Пенка Лазарова целта на учителите е да напътстват децата да бъдат търпеливи, вежливи, състрадателни. „Това са общочовешки добродетели - един общочовешки език, на който говорят всички без разлика в религията", допълва тя.

Всяка детска градина е избрала добродетелите, които да представи на децата. Проектът ще продължи до юни, но от фондация „Благотворител" се надяват учителите и след това да преподават на децата тези ценности. В детска градина „Веселушка" допълват списъка от добродетели. „Да не лъжеш приятелите, да не лъжеш госпожите. Може да удариш някого, но трябва да му се извиниш и да си признаеш вината", казват момичетата в хор. Влизат и в детайли, като ми издават, че момиченце от групата лъже и рови в гардеробчетата. Обещаха ми да й простят, ако тя си признае и им се извини.

С децата се работи по-лесно, предизвикателството е към родителите

                                      

За „Благотворител" е било  изключително важно да привлекат и родителите, като съучастници в този проект. „Даваме си сметка, че те са изключително заети, забързани в ежедневието и все пак провокацията към тях е отправена - всяка добродетел стига и до тях под формата на материали и указания", обяснява Пенка Лазарова.

Най-лесна е работата с децата - знанието е в тях, въпрос на наше усилие е да извадим на показ тези добродетели. „Предизвикателството е към родителите, защото ако родителят не си даде сметка, че е номер едно в това какво ще излезе от детето му - дали личност с качества или объркан човек, ще бъде много трудно ще бъдат постигнати резултати. Не може да се разчита само на детската градина и на училището", допълва Лазарова. Според нея всяко дете гледа какво правят мама и тати, а не какво говорят, и ако делата и думите се разминават, те го улавят бързо и престават да слушат родителите.

Това са божиите качества, които са заложени в нас", казва Пенка Лазарова за добродетелите, докато малчуганите ми обясняват, че „послушание" означава да си подреждаш играчките, да слушаш мама и тати, да изчакваш другите, да си търпелив, да не се караш с приятели, да си добър и честен.

Важни са „вълшебните думички"

Във „Веселушка" вече са научили вълшебните думички и знаят, че с тях диамантите в сърцата им светят по-силно. В хор започват да ми ги изреждат: моля, благодаря, заповядай, добър ден, довиждане, здравей, извинявай. Кукла, с име Добродушко, помага на децата да учат и прилагат вълшебните думички и в градината. Наложи се с нейна помощ да се сложи ред в групата и децата да покажат на практика какво значи послушание и колко полезна е понякога тишината.

„Практикуването на добродетелите ни прави истински хора, без значение на пол, раса и религия - това е езикът, на който можем да се разберем по най-добрия начин", казва в края на разговора ни Пенка Лазарова.

Ако сте забравили за истинския смисъл на думи като прошка, търпение, уважение - празниците са шанс да си ги припомните и да минете поне стъпка отвъд рецептите за агнешкото, дискотеките и трапезите....

 

                             

 


 

 


Публикувано Tuesday, October 12 @ 09:09:42 EEST от темпо

 

 

 

                           

25-те деца, които живеят в Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград, получиха 5 нови компютърни конфигурации. Дарението е плод на общата работа на фондация “Благотворител” и американката Тереза Колер.

От 6 години с програмата “В мрежа” фондацията осигурява достъп до интернет на деца, лишени от родителски грижи. Вече са създадени 20 клуба, уебсайт и форум, които помагат на децата да опознават света, да общуват и да се забавляват. През 2010 г. дейността на “Благотворител” получи голямо признание от фирмата “Майкрософт”, която дари лицензиран софтуер. С такъв софтуер вече работят компютърните зали в 6 града, между които и Велинград, сподели с гордост г-жа Пенка Лазарова, председател на Управителния съвет на фондацията.
С вълнение откриването на новата компютърна зала във Велинград проследи и Тереза Келер, която заедно с трите си деца е решила да обиколи 12 точки по света и да помага според потребностите. България е една от тези точки, като г-жа Келер е дарила 5000 долара за компютрите във Велинград и за зала в дом за деца в Стара Загора. Средствата за благотворителните си инициативи Тереза Келер и нейната организация набират и чрез сайт в интернет, като всяко кликване на www.flikr.com им дарява 5 цента.
Докато децата с нетърпения включиха компютрите, от ръководството на центъра за настаняване от семеен тип казаха, че ще има регламент за ползването. В залата ще се влиза само след написване на домашните, новите компютри ще се пазят, а достъпът до интернет ще се контролира. От центъра ще търсят и доброволци, които биха се заели с компютърното обучение на децата.
Темпо

 

 

                          

 

 

 

 

 

Капитал 

14.08.2010

 

Енергия в една посока
 

                
                 Стойко Петков
 

 

Допреди няколко месеца светът на децата от социалните домовете в

България не се простираше по-далеч от сградата, в която са

настанени, или най-много в града, в който живеят. Сега те знаят какво се случва в Бразилия например, някои от тях дори могат да правят

презентации с power point и да общуват онлайн с връстниците си в други домове. Виновник за това е фондация "Благотворител", която от

2005 г. създава и поддържа компютърни клубове в 21 дома за деца, лишени от родителски грижи.

"Подтикна ни желанието да разширим света на тези младежи, които имат ограничени възможности да излязат извън домовете", разказва

Стойко Петков, учредител на фондацията. Проектът се осъществява с подръчни средства – един системен администратор, техника на старо,

безвъзмездно дарен софтуер и малко помощ от приятели. Целта обаче се струва - вече над 1400 деца имат достъп до интернет и се обучават

на компютърни умения.

 

Идеята се ражда преди шест години, когато бизнесменът прави дарение в един дом за деца и осъзнава, че ако подкрепата му не е регулярна и няма концепция, тя няма как да бъде ефективна. "Всичко дойде от идеята ми, че всеки един член на обществото, който получава повече материални блага и по някакъв начин има възможност, би било хубаво да инвестира в средата, в която живее, и да подкрепя по някакъв начин тези, които се намират в по-лоша позиция", спомня си Петков.

 

Той посвещава първите години на фондацията на изграждането на стандарти за дейността й и не търси външна финансова подкрепа до момента, в който не е сигурен в смисъла, ефективността и прозрачността на работата на "Благотворител". След това фондацията започва да кандидатства и за проектно финансиране и така печели средства за един от най-мащабните си проекти - изграждане на защитено жилище в Брацигово за деца, които напускат домовете.

 "Целта ни не е единствено да помогнем за материалното оцеляване на децата, лишени от родителска грижа, а да им дадем възможност сами да си помагат в бъдеще", казва Стойко Петков. Затова фондацията започва проекти като стипендии за добър успех, осигуряване на професионална квалификация, кандидатстудентски курсове и семинари за подготвяне на документи за кандидатстване за работа.

 

Стойко не е сам - зад успехите стои стройната организация на координатора Пенка Лазарова и желанието й да излезе извън формалните рамки на проектите и да накара децата да почувстват фондацията като убежище в живота си. "Защото тези деца най-много от всичко имат дефицит на грижа и внимание и на усещане, че някой на този свят наистина го е грижа за тях", смята Стойко Петков.Български Дарителски Форум


 

“Усилията ни са фокусирани върху интеграция на децата от домовете и пълноценното им справяне в живота след напускането на

институцията”

Защо фондация “Благотворител” избра да помага на деца в институции?

Още в началото, когато търсехме верния път да бъдем полезни на хора в трудна житейска ситуация, си зададохме въпроса какво се случва с младежите, които напускат домовете и започват самостоятелен живот.

 

В търсене на отговорите създадохме първите си проекти, които изпълняваме и до днес. Чрез тях предоставяме кандидатстудентска, езикова и професионална подготовка на младите хора между 16 и 18 години, включваме ги в психологически тренинги и в обучения за активно поведение на пазара на труда, предоставяме им достъп до компютри и Интернет и компютърно обучение, стимулираме усилията им в училище със стипендии. И така се свързахме трайно с децата от институциите, с разбирането, че всяко дете има способности, които може да развива, ако му бъде предоставена възможност и ако бъде окуражавано.

 

 

Кой е големият проблем, който стои пред тези деца?

 

 

 

Сериозен проблем пред тях е придобитата през годините нагласа да не проявяват инициатива и да очакват да получават неща наготово. Липсата на мотивация да полагат усилия, да учат и да се развиват, е сериозна пречка за тези деца да се адаптират успешно в обществото. Вероятно една от причините това да се случва, е липсата на по-високи изисквания към тях, липсата на подкрепа и окуражаване, че могат да се справят добре. Това би обезсърчило всеки да види смисъла да продължава напред, да се учи от грешките си и да се бори с неблагополучията.

 

Защо решихте да инвестирате под някаква форма в тях самите, а не в домове, инфраструктура, ремонти и т.н.?

 

За екипа на фондацията смислената и важна инвестиция е в децата – в развитието на техните житейски и професионални умения, в подкрепата на техните усилия, въпреки неблагоприятните условия, да се справят успешно и да постигат мечтите си. Промяната на средата на живот според нас също е важна, но не разполагахме с достатъчно средства, за да направим значими подобрения. Затова решихме с повече работа от наша страна и с активно общуване с младите хора, да станем част от тяхното личностно израстване. В своите действия се ръководим от мисията, която сме избрали – да съдействаме за развитието на потенциала на хората, които подкрепяме и да утвърждаваме общочовешките нравствени ценности.

Кое е трудното за една фондация, която работи в тази сфера? Работата с децата в институции може да е ефективна, когато има добра координация и сътрудничество между всички, които участват в този процес. За наша радост досега сме успявали да създадем взаимоотношения на доверие с администрациите на домовете и да си взаимодействаме по добър начин. В крайна сметка целта ни е обща и тя е благосъстоянието на тези деца.

Трудностите идват понякога от неразбирането, че проектите, които изпълняваме, не са наш каприз и ангажимент, а възможност да бъде подобрена грижата за децата. И както държавните институции, и неправителствените организации, могат да предложат интересни и добри решения, а изпълнението да бъде на високо професионално ниво.


От каква подкрепа от страна на институциите се нуждаете, за да бъде дейността ви по-лесна? 

В работата си досега екипът на фондация “Благотворител” е спазвал правилата на доброто партньорство и сътрудничество. Ако нямаме подкрепата на институциите, можем само да полагаме огромни усилия с неясен резултат. Например повече от 2 години, след като бе одобрен проектът ни за „защитено жилище” за съфинансиране от Обединени холандски фондации, не успяваме да го стартираме, защото все още не разполагаме с необходимото общинско жилище. Искахме да създадем добри условия за интензивна подготовка на младежите, напускащи институциите „Асен Златаров” и „П. Р. Славейков” в София, да поставим началото на тази така необходима социална услуга. Оказа се, че не е лесно да инвестираш безвъзмездно и от сърце, ако нямаш разбирането на общините и волята на служителите да направят необходимото по закон.

За реализирането на друг проект, финансиран по Програма ФАР, срещнахме сериозни затруднения да обезпечим финансирането на 40- те %, необходими като личен принос, според условията на проекта.

Банките пък, в условия на криза, се оказаха твърде предпазливи, за да ни отпуснат кредит. В такива трудни моменти никоя институция не застава зад неправителствените организации, които изпълняват значими социални проекти за благото на обществото. За мен остава важен въпрос докога създаването на фонд за финансиране НПО ще бъде само пожелание за ефективното преразпределение на европейските средства.

 

Какво определяте като най-значителен ваш успех в тази сфера?

Трудно ми е да кажа кой е най-големият ни успех. Успех е, че 
завършихме преструктурирането на дом „Ана Гиздова” в Брацигово в “Комплекс за социални услуги”, че стимулирахме повишението на успеха на деца с повече от единица, че подготвихме младежи да продължат образованието си в СУ „Климент Охридски”. Други откриха своята професия, с която достойно отстояват своето място в обществото. Дори най-незначителната промяна в живота на едно дете за нас е голям успех.

 

 

ЗА ДА БЪДЕ УСПЕШЕН СТАРТЪТ ИМ В ЖИВОТА
 Вестник Априлци брой 20 от 22.12.2009г.

  

 На 26 ноември  – в Деня на св. Стилиян – закрилник на децата, в  камерната  зала  на  читалището  в  Брацигово се състоя  заключителната конференция по проект „Създаване на комплекс  за социални  услуги в община Брацигово”, финансиран със средства на Програма ФАР. Ето какво  казаха  за  „Априлци” Пенка Лазарова, ръководител  на проекта,  и Стойко Петков – учредител  на фондация  „Благотворител”:

  

Пенка  Лазарова:  Създадохме проекта , защото  искахме  да подобрим  грижата   за  децата  в  риск и да подкрепим техните  семейства да  повишат   родителската  си  компетентност и отговорност.  Защото искахме   да  съдействаме на  процеса на деинституционализация чрез развитието   и   предоставянето на алтернативни услуги  за повишаване благосъстоянието на децата. На територията на община  Брацигово  съществуват  два   Дома   за
деца,  но липсват развити услуги  за тях. Затова целта  на проекта  бе да преструктурира специализираната институция  ДДЛРГ „Ана Гиздова” в Комплекс за социални услуги за деца  в риск и техните  семейства.
Реализирахме този  проект  с партньорството на фондация  „Благотворител” като водеща организация, фондация „Стъпка  по  стъпка”  и сдружение „Обич  за  нашите  деца”, защото сме  убедени,  че най-доброто място  за отглеждане и развитие на едно  дете  е в семейството. Защото  специализираната институция не предлага индивидуален подход към потребностите на  всяко дете  и не  може   да  подготви младежите над  16 години  да  изградят умения  за  самостоятелен  живот. Чрез проекта създадохме условия  за  повишаване уменията  за  самостоятелен живот  на младежи и  девойки,
напускащи институцията,  като  предоставихме услугите
„Преходно жилище”  и „Дневен център”  за превенция на деца  в риск  и услуги  по реинтеграция за  децата в  ДДЛРГ „Ана Гиздова”. Като начало ремонтирахме  и  обзаведохме  част от пространството  в  Дома.   Дългия   коридор  с   еднотипни стаи превърнахме в два  просторни апартамента с всички необходими удобства за  6 момичета и 6 момчета. За  де- цата  в  риск  от общността създадохме  добри  условия  за целодневно пребиваване. Изработихме  концептуални модели  на  двете  услуги; сформирахме и обучихме 3 екипа за работа  с деца  в риск и техните семейства. В рамките  на 6 месеца предоставяхме
услугите  на клиенти  – деца  и техните  родители. Въведохме  менторската  система  и  работата  по  случай. Мобилни социални работници консултираха семействата в риск по домовете им. С  младежите  от  Преходно жилище  подсилихме  подготовката за самостоятелен живот  с психологически
тренинг  „Опознавам себе  си”, обучения „Професионално ориентиране” и „Компютърни умения” и курсове за професионална квалификация – готварски и фризьорски. Изработихме  и разпространихме  наръчник за  професионалисти, в който  споделихме опита  си,  и брошури  за информиране на потенциални потребители на услугите.В Преходното  жилище 12 младежи и девойки, на които предстои да напуснат специализираната институция,  усвояват  нови  поведенчески  модели  за  активен самостоятелен живот.  В Дневния център  10 деца  от общността  обогатяват своите интереси и умения, родителите им  получават  необходимата  консултация  и  подкрепа  за справяне с проблемите в поведението на децата. В Институционалната група  17 деца  ползват  качествена грижа  и индивидуална работа  по  модел за  реинтеграция  „По-до- бре вкъщи”, а родителите им получават подкрепа за повишаване на родителския капацитет. За периода на проекта 2  деца  са  осиновени,  2 са  реинтегрирани в  семействата им, за още  5 това предстои да се случи.
Много хора  отделиха време и дариха труд, за  да подкрепят  реализирането на промяната. Направиха го не  заради  нас,  а заради  децата. Убедени  сме,  че  обединената енергия на толкова много  хора  може да  гарантира добри и устойчиви резултати. Затова  екипът   на  фондация  „Благотворител”  благо- дари  от сърце на всички, които  ни се довериха и ни подкрепиха!

 

 

Стойко   Петков:   Изцяло    подкрепих   проекта  и  се   доверих   на екипа  на  „Благотворител”. Повече от 5 години  Фондацията реализира проекти,  свързани с изграждане на умения за    самостоятелен   живот на  напускащи домовете  младежи, свързани  с  професионална  подго- товка  и съдействие за  намиране на подходяща  работа,   с  компютърна грамотност и с  поощряване на усилията  в училище чрез стипендии. И аз  съм  категоричен, че  едно дете израства и се развива  най-добре в семейна среда.  Но когато  това  е невъзможно да се случи,  е необходимо да се създадат подходящи условия. Проектът предвиждаше точно това. И още нещо  много важно поставяше началото на превенцията на изоставяне на деца  чрез подкрепа на техните семейства.
Удоволствие  е  да  погледнеш преобразуваната  среда в дом  „Ана Гиздова” и да  разбереш, че  индивидуалният подход  към  всяко  дете  е  вече   приоритет  в  работата  на възпитателите. Удовлетворен съм,  че  постигнахме  еднасериозна промяна, надявам се с активната работа на об- щината  тя да бъде устойчива.
От  2010  г. пожелавам  „Ана  Гиздова”  да  се  превърне в комплекс за  социални услуги,  в който  младежите да се подготвят за успешен старт в живота, децата и семейства- та в риск  да намерят подкрепа. А хората,  с  чиято помощ ще се случи  това, да намерят сили да се справят с предиз- викателствата и да разгърнат своя потенциал.


 

 

 

Радио България

 

Публикувано на 28 Май 2009 в 14:15 BG

 

 

„Сътворявам живота си” – един успешен проект на фондация „Благотворител”

По данни на Държавната агенция за закрила на детето от миналата година над 8600 деца са оставени в социални домове за осиновяване. Някои от тях ще имат шанса да растат в семейна среда – у нас или в чужбина, защото има и такава възможност, която дават международните осиновявания. За други обаче семейство ще бъдат възпитателките в дома и техните братя и сестри по съдба. При навършване на пълнолетие държавата преустановява грижата си за децата-сираци. Оттук нататък те трябва да разчитат изцяло на себе си, за да устроят живота си, за намирането на дом, работа. Някои от тях имат шанса да участват в благотворителни програми, каквито напоследък развиват доста фондации.

Благодарение на една такава програма, наречена „Сътворявам живота си” на фондация „Благотворител”, 30 младежи от домовете за деца, лишени от родителски грижи в София и Исперих, усвоиха желани от тях професионални знания и умения като част от подготовката им за самостоятелен живот.

„Екипът на фондацията споделя разбирането, че всеки от нас твори своя живот чрез изборите, които прави – казва Пенка Лазарова – ръководител на проекта. – На всеки от нас животът предоставя различни възможности. Ние обаче решаваме, кои да реализираме. Проектът „Сътворявам живота си”е продължение на първия проект на фондацията, а именно – „Социална и професионална адаптация”, който предоставя възможност за професионална квалификация на млади хора от социални домове, които са на прага на самостоятелния си живот. Целта ни е да им предоставим шансове да намерят подходяща работа и да се самоиздържат. Благодарение на този първи наш проект, 63 момчета и момичета от социални домове в страната придобиха професионална квалификация. Започнахме да надграждаме проекта, кандидатствахме за финансиране пред държавните институции и в резултат се появи и следващият – „Сътворявам живота си”, в който включихме и нови компоненти, насочени към създаване на умения за самостоятелен живот. Основната цел на проекта е да подкрепя децата без родители в прехода от институционален към самостоятелен живот. Програмата включваше както курсове за професионална квалификация, така и консултации с психолог за разчупване на съществуващи стереотипи и неадекватни очаквания, както и придобиване на реална самооценка за възможностите и бъдещите перспективи. Поставихме си за цел също така да помогнем на децата в изграждането на умения за активно поведение на пазара на труда. Те придобиха практически знания за писане на автобиография, мотивационно писмо, за успешно представяне по време на интервю с потенциален работодател и т. н.” 

Програмата започва през октомври миналата година и завърши сега през май. За включените в нея младежи фондацията е организирала курсове за придобиване на шофьорски умения, за фризьорство и козметика, готварски, сервитьорски, езикови и компютърни курсове. Двама от участниците в проекта „Сътворявам живота си” са предпочели кандидатстудентски курсове. Единият от тях е Янко Димитров. Той завършва готварски курс и взема шофьорска книжка по предишния проект на фондацията „Социална и професионална адаптация”, а сега чрез проекта „Сътворявам живота си” се подготвя за кандидатстудентски изпити в Техническия университет в София:


                                               

„Курсовете, които завърших, ми дават възможности да избирам между няколко възможни пътя на професионална реализация – казва Янко. – Ще се опитам да запиша висше образование. Ако не стане сега, догодина непременно ще го направя. Ще поработя една година да посъбера пари и догодина пак ще кандидатствам. Обмислям и възможността да уча задочно и да работя.” 

Ваня е завършила езиков курс. Ето какво казва тя: „Благодарна съм за всичко, което направиха хората от фондация „Благотворител” през тези осем месеца. Научих много неща за това, как да се справям с живота извън дома. Завърших курс по немски и дори го практикувах. Смятам да продължа, получих предложение да работя като екскурзовод – преводач на немскоговорещи групи туристи, които ще почиват у нас.” 

Връзката между децата и хората от фондацията, ангажирани с работа по проекта „Сътворявам живота си”, не прекъсва. „Вратите на „Благотворител” са отворени винаги за нашите деца, както ги наричаме – казва Пенка Лазарова – Ще им съдействаме и в бъдеще

при намирането на работа, както и при решаването на евентуални проблеми на работното място. Търсим начини за разширяване на периметъра на програмата, за включването на повече деца от домовете в цялата страна. Така че програмата е отворена и е с продължение.”

 Диана Христакиева

 

27 май 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"

 

Фондация “Благотворител” представи резултатите от проекта “Сътворявам живота си”

София. Фондация “Благотворител” представи резултатите от проекта

“Сътворявам живота си” на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Целта на проекта е да осигури подкрепа на младежи, израстващи без родителска грижа, за успешна адаптация при прехода от институционален към самостоятелен начин на живот.

Времетраенето на проекта е осем месеца с краен срок 30. 05. 2009 г. и е на обща стойност 27 055 лв., стана ясно на пресконференцията. 25 701 лв. от тях са финансирани от държавния бюджет на Република България за 2008 година.

Целевата група на проекта са 30 младежи и девойки с различен социален статус и етнически произход на възраст от 16 до 19 години от ДДЛРГ “Петко Славейков”, “Асен Златаров”, “Христо Ботев”, SOS Детски селища в София и ДДЛРГ “Лудогорие” в гр. Исперих.

В резултат на проекта са завършени шофьорски и професионални курсове по готварство от 19 младежи, за 11 от тях предстоят изпитите за бъдещи шофьори. Усвоени са практически умения за писане на автобиография и мотивационно писмо, и за успешно поведение при интервю с работодател. След приключване на проекта екипът на фондацията ще продължи да контактува с младежите и ще им съдейства за намирането на подходяща работа.

Дейностите на фондацията се финансират от учредителя й Стойко Петков и от съмишленици - частни дарители и фирми.

Ралица ИВАНОВА

 

 IDJ.BG  05.09.2008

 

 Приключи първата част от пилотният проект "Мога. Наравно с всички"

- най-новия социален проект на  БТК ГРУП. Втората част ще се проведе на 10 и 11 септември. Основните участници в проекта бяха 30 деца на

възраст между 16 и 18 години, възпитаници на домовете "Васил Петлешков" и "Ана Гиздова" в Брацигово.  Основната цел на инициативата е да осигури подкрепа на младежи в неравностойно положение за качествена социална адаптация при излизането им от домовете. Партньори на БТК в проекта са  фондация "Благотворител" и

JobTiger

 

Компютри, бр.11, 08.09.08

 

COMPUTERWORLD 03.09.2008

 

БТК, JobTiger и фондация “Благотворител” ще помагат на сираци в кариерата

 

“Мога. Наравно с всички” – под това мото ще протече пилотното издание на най-новия социален проект на БТК Груп. Основната цел на проекта е да осигури подкрепа на младежи в неравностойно положение за качествена социална адаптация при излизането им от домовете. Партньори на БТК в проекта са фондация “Благотворител” и JobTiger

  Пилотният проект ще се проведе в две части – на 4 и 5 септември и на

10 и 11 септември. Основните участници в него ще бъдат 30 деца на възраст между 16 и 18 години, възпитаници на домовете “Васил Петлешков” и “Ана Гиздова” в Брацигово.

Изпълнителите по проекта си поставят амбициозната задача да помогнат на деца да осъзнаят, анализират и разчупят основните предразсъдъци по отношение на собствената си личност и качества. Организаторите вярват, че по този начин младежите ще придобият повече увереност при избор на професия, търсене и започване на работа.

Неотлъчно до децата по време на обученията ще бъдат професионалистите от  JobTiger – психолог и кариерен специалист. За да гарантират успеха на програмата, те ще използват разнообразни техники и игри-интерактивни методи, психодраматични, сензитивни и арт-техники, ролеви игри, дискусии и други.

Два месеца след приключване на обученията ще бъде проведена повторна среща с участниците в тях. Целта на организаторите е да проследят резултатите и да открият най-мотивираните сред децата. “Заедно с партньорите ни сме готови да продължим обучението на младежите за конкретна професия, ако видим, че го искат достатъчно силно”, казва Пенка Лазарова от фондация “Благотворител”.

Желанието на инициаторите е проектът да придобие национални мащаби и да обхване децата от различни социални институции в страната.

На 28 август Министерският съвет прие проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, насочен към насърчаване на наемането на хора с трайни увреждания в държавната администрация.

С промените органите по назначаване се задължават да определят поне 1% от длъжностите, определени за заемане по служебно правоотношение от съответната администрация, за заемане само от хора с трайни увреждания.

 

БТК подпомага сирацитe

От 4 септември Българската телекомуникационна компания започна нов социален проект. "Мога. Наравно с всички" е мотото на пилотното издание на проекта, който ще обхване 30 деца на възраст между 16 и 18 г. от домовете "Васил Петлешков" и "Ана Гиздова" в Брацигово. Топ има за основна цел да осигури подкрепа на младежи в неравностойно положение за качествена социална адаптация при излизането им от домовете. Инициативата се реа¬лизира с подкрепата на фондация "Благотворител" и JobTiger. БТК заедно със своите партньори ще се опита да помогне на тези деца да осъзнаят, анализират и разчупят основните предразсъдъци по отношение на собствената си личност и качества. Организаторите вярват, че по този начин младежите ще придобият повече увереност при избор на професия, търсене и започване на работа. По време на обучението с децата постоянно ще бъдат психолог и кариерен специалист - професионалисти от JobTiger.

Желанието на инициаторите е проектът да придобие национален мащаб и да обхване децата от различни социални институции в страната.

 

 

Techno Mobile 03.09.2008

  

БТК ГРУП помага на сираци за личностната им и професионалната реализация

 

„Мога. Наравно с всички” – под това мото ще протече пилотното издание на най-новия социален проект на БТК ГРУП. Основната цел на проекта е да осигури подкрепа на младежи в неравностойно положение за качествена социална адаптация при излизането им от домовете. Партньори на БТК в проекта са фондация „Благотворител” и JobTiger.


Пилотният проект ще се проведе в две части – на 4 и 5 септември и на 10 и 11 септември. Основните участници в него ще бъдат 30 деца на възраст между 16 и 18 години, възпитаници на домовете „Васил Петлешков” и „Ана Гиздова” в Брацигово.

 

„Радвам се, че успяхме да вникнем в същността на проблема в този тип социални институции”, споделя Симона Чаръкчиева, зам.-директор „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации” в БТК ГРУП.

„Проблемът далеч не е само в материалната база в домовете, а в личностното осъзнаване на децата и тяхната бъдеща реализация”, допълва тя.

С този проект БТК си поставя амбициозната задача, заедно със своите партньори, да помогне на тези деца да осъзнаят, анализират и разчупят основните предразсъдъци по отношение на собствената си личност и качества. Организаторите вярват, че по този начин младежите ще придобият повече увереност при избор на професия, търсене и започване на работа.

Два месеца след приключване на обученията ще бъде проведена повторна среща с участниците в тях. Целта на организаторите е да проследят резултатите и да открият най-мотивираните сред децата.

„Заедно с партньорите ни сме готови да продължим обучението на младежите за конкретна професия, ако видим, че го искат достатъчно силно”, казва Пенка Лазарова от фондация „Благотворител”.

Желанието на инициаторите е проектът да придобие национални мащаби и да обхване децата от различни социални институции в страната.


Dir.bg, 04.09.2008

Пилотният проект на БТК Груп ще обхване 30 деца от домовете в Брацигово

„Мога. Наравно с всички” – под това мото ще протече пилотното издание на най-новия социален проект на БТК Груп. Основната цел на проекта е да осигури подкрепа на младежи в неравностойно положение за качествена социална адаптация при излизането им от домовете. Партньори на БТК в проекта са фондация „Благотворител” и JobTiger.
Неотлъчно до децата по време на обученията ще бъдат професионалистите от  JobTiger – психолог и кариерен специалист. За да гарантират успеха на програмата, те ще използват разнообразни техники и игри - интерактивни методи, психодраматични, сензитивни и арт-техники, ролеви игри, дискусии и други.

Пилотният проект ще се проведе в две части – на 4 и 5 септември и на 10 и 11 септември. Основните участници в него ще бъдат 30 деца на възраст между 16 и 18 години, възпитаници на домовете „Васил Петлешков” и „Ана Гиздова” в Брацигово.

С този проект ще бъде помогнато на децата да осъзнаят, анализират и разчупят основните предразсъдъци по отношение на собствената си личност и качества. Организаторите вярват, че по този начин младежите ще придобият повече увереност при избор на професия, търсене и започване на работа.

Два месеца след приключване на обученията ще бъде проведена повторна среща с участниците в тях. Целта на организаторите е да проследят резултатите и да открият най-мотивираните сред децата.

Желанието на инициаторите е проектът да придобие национални мащаби и да обхване децата от различни социални институции в страната.

 

БТК ГРУП  03.09.2008

  

БТК ГРУП помага на сираци за личностната им и професионалната реализация. Пилотният проект ще обхване 30 деца от домовете в Брацигово

„Мога. Наравно с всички" - под това мото ще протече пилотното издание на най-новия социален проект на БТК ГРУП. Основната цел на проекта е да осигури подкрепа на младежи в неравностойно положение за качествена социална адаптация при излизането им от домовете. Партньори на БТК в проекта са фондация „Благотворител" и JobTiger.

 

Пилотният проект ще се проведе в две части - на 4 и 5 септември и на 10 и 11 септември. Основните участници в него ще бъдат 30 деца на възраст между 16 и 18 години, възпитаници на домовете „Васил Петлешков" и „Ана Гиздова" в Брацигово.

 „Радвам се, че успяхме да вникнем в същността на проблема в този тип социални институции", споделя Симона Чаръкчиева, зам.-директор „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации" в БТК ГРУП.

„Проблемът далеч не е само в материалната база в домовете, а в личностното осъзнаване на децата и тяхната бъдеща реализация", допълва тя. С този проект БТК си поставя амбициозната задача, заедно със своите партньори, да помогне на тези деца да осъзнаят, анализират и разчупят основните предразсъдъци по отношение на собствената си личност и качества. Организаторите вярват, че по този начин младежите ще придобият повече увереност при избор на професия, търсене и започване на работа. Неотлъчно до децата по време на обученията ще бъдат професионалистите от  JobTiger - психолог и кариерен специалист. За да гарантират успеха на програмата, те ще използват разнообразни техники и игри - интерактивни методи, психодраматични, сензитивни и арт-техники, ролеви игри, дискусии и други. Два месеца след приключване на обученията ще бъде проведена повторна среща с участниците в тях. Целта на организаторите е да проследят резултатите и да открият най- мотивираните сред децата.
"Заедно с партньорите ни сме готови да продължим обучението на младежите за конкретна професия, ако видим, че го искат достатъчно силно", казва Пенка Лазарова от фондация „Благотворител". Желанието на инициаторите е проектът да придобие национални мащаби и да обхване децата от различни социални институции в страната.

 

Новини Пазарджик, 11.09.2008

 

В Брацигово работят по проект за социална адаптация на младежи в неравностойно положение

 

В Община Брацигово стартира пилотното издание на най-новия социален проект на БТК груп под мотото”Мога-наравно с всички”.

Проектът е насочен към младите хора в неравностойно положение от домовете”Васил Петлешков” и „Ана Гиздова” за тяхната адекватна реализация в обществото след напускането на домовете, съобщи директорката на едно от социалните заведения Мария Найденова. Тя уточни, че партньори на инициативата са Фондация”Благотворител” и трудовата борса”Job Tiger”, а в проекта ще бъдат обхванати 30 девойки и младежи на възраст между 16 и 18 години.


БТК ГРУП помага на сираци за личностната им и професионална реализация

 

 радио"Фокус"-Смолян 03.09. 2008

 

Смолян. БТК ГРУП помага на сираци за личностната им и професионална реализация, съобщиха от пресцентъра на компанията. Пилотният проект ще обхване 30 деца от домовете в Брацигово „Мога. Наравно с всички” – под това мото ще протече пилотното издание на най-новия социален проект на БТК ГРУП. Основната цел на проекта е да осигури подкрепа на младежи в неравностойно положение за качествена социална адаптация при излизането им от домовете. Партньори на БТК в проекта са фондация „Благотворител” и JobTiger.Пилотният проект ще се проведе в две части на 4 , 5 и 10,11 септември. Основните участници в него ще бъдат 30 деца на възраст между 16 и 18 години, възпитаници на домовете „Васил Петлешков” и

 

„Ана Гиздова” в Брацигово. „Радвам се, че успяхме да вникнем в същността на проблема в този тип социални институции”, споделя Симона Чаръкчиева, зам.-директор „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации” в БТК ГРУП. „Проблемът далеч не е само в материалната база в домовете, а в личностното осъзнаване на децата и тяхната бъдеща реализация”, допълва тя. С този проект БТК си поставя амбициозната задача, заедно със своите партньори, да помогне на тези деца да осъзнаят, анализират и разчупят основните предразсъдъци по отношение на собствената си личност и качества. Организаторите вярват, че по този начин младежите ще придобият повече увереност при избор на професия, търсене и започване на работа. Неотлъчно до децата по време на обученията ще бъдат професионалистите от JobTiger – психолог и кариерен специалист. За да гарантират успеха на програмата, те ще използват разнообразни техники и игри - интерактивни методи, психодраматични, сензитивни и арт-техники, ролеви игри, дискусии и други. Два месеца след приключване на обученията ще бъде проведена повторна среща с участниците в тях. Целта на организаторите е да проследят резултатите и да открият най-мотивираните сред децата. „Заедно с партньорите ни сме готови да продължим обучението на младежите за конкретна професия, ако видим, че го искат достатъчно силно”, казва Пенка Лазарова от фондация „Благотворител”. Желанието на инициаторите е проектът да придобие национални мащаби и да обхване децата от различни социални институции в страната. 

 

"Аз жената" | 2008-04-03

 

Да засадим дървета пред зала Универсиада

 

Засаждането на уличните дървета ще се проведе на 5 април (събота) от 11.00 часа на бул. “Шипченски проход” срещу зала “Универсиада”. С труд и вдъхновение ще участват тийнейджъри от домовете “Петко Р. Славейков”, “Христо Ботев” и “Асен Златаров” в София. Инициативата се реализира съвместно с фондация “Благотворител” и Дирекция Зелени системи и е част от проект “Зелен град” на фондация “Пясъчен часовник”. Проектът “Зелен град” цели привличане на общественото внимание към проблемите на озеленяването в градска среда – на вътрешно квартално озеленяване и озеленяване на специализирани обществени сгради на територията на град София. Поканени са всички, които желаят да се присъединят към инициативата. Засадете своето дърво за нашия град и през следващите години се наслаждавайте на неговия растеж. Фондация “Пясъчен часовник” е създадена, за да популяризира идеята за “Зелен град”, устойчивото развитие и управление на природните ресурси чрез изкуството. Организацията стимулира ангажираност, промяна в мисленето и активни действия на обществото към екологичните проблеми в градската среда. Дейностите на фондация “Благотворител” по основни дългосрочни проекти са обединени от обща цел – да бъдат развивани уменията и способностите на израстващи без родителски грижи деца и младежи, за да бъде по-успешна тяхната социална и професионална интеграция в обществото.

 

 

Dnes.bg 02.07.2006

  

 До края на 2007 г. ще има интернет клуб във всеки дом за сираци

 

До края на 2007 г. във всеки дом за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи, да има интернет клуб предвижда проект "В мрежа" на Фондация "Благотворител". Проектът беше представен днес пред журналисти и включва три етапа.

 

Първият от тях, предвиждащ изграждане на интернет клубове в София-град и София-област от 1 януари до 30 април, вече е приключил. Организирани са осем интернет-клуба - в два дома в София, два в Брацигово, и по един в домовете в Разлив, Долна баня, Исперих и Доганово. От месец май работи и клубът в дом "П.Р. Славейков" в София.

Целта на проекта е да подпомогне децата от домовете да получат достъп до съвременна компютърна техника и да развият компютърни умения, съобщиха от фондацията. Според инициаторите това ще им помогне да бъдат конкурентни в условията на съвременните изисквания на пазара на труда.

Към момента 600 от близо 4000 възпитаници на такива домове на възраст между 7 и 18 години имат достъп до интернет.

Предвижда се и създаването на уебсайт "В мрежа" с форум за обмен на полезна и актуална информация между деца и педагози от различните домове. Психолози ще дават и компетентна информация на част от поставените въпроси. В мрежата ще има информация и за възможностите и рисковете, пред които се изправя всеки пълнолетен гражданин, който започва самостоятелен живот, каза Пенка Лазарова, координатор на фондация "Благотворител".

За реализацията на проекта е необходимо домовете да осигурят помещение, което да бъде трансформирано в компютърен клуб, а след това фондацията доставя подходящите компютърни конфигурации, лицензиран софтуер и осигуряване на кабелна или ADSL връзка с неограничен трафик, каза Лазарова. Осигурена е и постоянна сервизна поддръжка.

До края на годината интернет-клубове трябва да заработят във всичките 20 дома, намиращи се в областни центрове, а до края на

2007 г. и във всички останали домове в цялата страна.

Проектът на фондация "Благотворител" е получил подкрепата на Министерството на образованието и науката и на Държавната агенция за закрила на детето. За реализацията му своето партньорство са предложили и Българската асоциация по компютърни технологии,

"ТехноЛогика" ЕООД, фондация "Работилница граждански инициативи", фондация "Партньори- България", "Видеомакс" ООД и "Комел Софт" ООД.

Освен този проект фондация "Благотворител" има и още два - проект за квалификация на деца, навършили 18 години, които предстои да напуснат домовете и проект "постигам по-висок успех" за осигуряване на стипендия за ученици с успех от 5.00 до 5.50 и от 5.50 до 6.00. Целта на фондацията е да подпомогне образованието на децата от домовете, лишени от родителски грижи, докато 80 на сто от останалите дарения отиват за хуманитарна помощ, съобщиха на пресконференцията.

  

aktualno.com 02.07.2006

 

Интернет клуб във всеки дом за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи

 

До края на 2007 г. във всеки дом за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи, да има интернет клуб предвижда проект "В мрежа" на Фондация "Благотворител". 

Проектът беше представен днес пред журналисти в Националния пресклуб на БТА и включва три етапа. Първият от тях, предвиждащ изграждане на интернет клубове в София-град и София-област от 1 януари до 30 април, вече е приключил. Организирани са осем интернет-клуба - в два дома в София, два в Брацигово, и по един в домовете в Разлив, Долна баня, Исперих и Доганово. От месец май работи и клубът в дом "П.Р. Славейков" в София. 

Целта на проекта е да подпомогне децата от домовете да получат достъп до съвременна компютърна техника и да развият компютърни умения, съобщиха от фондацията. Според инициаторите това ще им помогне да бъдат конкурентни в условията на съвременните изисквания на пазара на труда.

 

"Дума" 3 юли 2006 , 4 стр.

 

Социалните домове за деца вече с интернет

 

Силвия Николова

До края на 2007 г. във всеки дом за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи ще има интернет клуб предвижда проект "В мрежа" на Фондация "Благотворител", съобщиха от неправителствената организация. Такива клубове вече са изградени в социалните заведения в София-област. Два интернет-клуба има вече в два в Брацигово и по един в домовете в Разлив, Долна баня, Исперих и Доганово. Целта на проекта е да подпомогне изоставените деца да получат достъп до съвременна компютърна техника и да развият компютърни умения, казаха от фондацията. Според инициаторите това ще им помогне да бъдат конкурентни в условията на съвременните изисквания на пазара на труда. Към момента 600 от близо 4000 възпитаници на такива домове на възраст между 7 и 18 години имат достъп до интернет. Предвижда се и създаването на уебсайт "В мрежа" с форум за обмен на полезна и актуална информация между деца и педагози от различните домове. Психолози ще дават и компетентна информация на част от поставените въпроси. В мрежата ще има информация и за възможностите и рисковете, пред които се изправя всеки пълнолетен гражданин, който започва самостоятелен живот, каза Пенка Лазарова, координатор на фондация "Благотворител". Проектът на фондация "Благотворител" е подкрепен от Министерството на образованието и науката и Държавната агенция за закрила на детето и се осъществява с помощта на Българската асоциация по компютърни технологии, "ТехноЛогика" ЕООД, фондация "Работилница граждански инициативи", фондация "Партньори- България", "Видеомакс" ООД и "Комел Софт" ООД.

 

"Телеграф"  3 юли 2006 , 5 стр.

 

Всеки дом за сираци с интернет 

До края на 2007 г. във всеки дом за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи да има интернет клуб. Това предвижда проект "В мрежа" на Фондация "Благотворител".Целта на проекта е да подпомогне децата от домовете да получат достъп до съвременна компютърна техника и да развият компютърни умения, съобщиха от фондацията. Според инициаторите това ще им помогне да бъдат конкурентни в условията на съвременните изисквания на пазара на труда.

Към момента 600 от близо 4000 възпитаници на такива домове на възраст между 7 и 18 години имат достъп до интернет.

Предвижда се и създаването на уебсайт "В мрежа" с форум  за обмен на полезна и актуална информация между деца и педагози от различните домове. Психолози ще дават и компетентна информация на част от поставените въпроси. В мрежата ще има информация и за възможностите и рисковете, пред които се изправя всеки пълнолетен гражданин, който започва самостоятелен живот, каза Пенка Лазарова, координатор на фондация "Благотворител". За реализацията на проекта е необходимо домовете да осигурят помещение, което да бъде трансформирано в компютърен клуб, а след това фондацията доставя подходящите компютърни конфигурации, лицензиран софтуер и осигуряване на кабелна или ADSL връзка с неограничен трафик, каза Лазарова.
 

Монитор"  3 юли 2006 , 5 стр.

 

Компютри във всеки дом за сираци

Всеки дом за сираци да има интернет клуб, предвижда проект "В

мрежа" на фондация "Благотворител". Чрез форум на специално създаден уебсайт пък младежите ще обменят информация помежду си, както и ще могат да получават такава от психолози.

Вече с компютри са обзаведени социалните домове в София-град и София-област. Към момента 600 от всички 4000 възпитаници на такива домове на възраст между 7 и 18 години имат достъп до интернет. До края на годината интернет-клубове трябва да заработят във всичките 20 дома, намиращи се в областни центрове, а до края на 2007 г. - във всички домове в страната.

  

 

Computerworld - бр. 27, 2006 /

 

Всички домове за сираци - с Интернет свързаност

 

Интернет клуб ще има до края на следващата година във всеки от общо 70-те домове за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа в страната.

 

Това е заложено в проекта "В мрежа" на фондация "Благотворител", данни за приключването на чийто първи етап бяха представени на пресконференция в неделя.

С интернет клубове вече разполагат домовете в Софийска област. Два клуба има в Брацигово и по един - в Разлив, Долна баня, Исперих и Доганово. Общо 600 от близо 4000 възпитаници на такива домове на възраст от 7 до 18 години имат достъп до интернет.

Целта на проекта е да даде на децата възможност за реален достъп до съвременна компютърна техника и за развиване на компютърни умения. В рамките на проекта е предвидено и създаването на портал "В мрежа". В него е заложено създаването на форум, където деца, педагози и психолози ще могат да дискутират актуални проблеми. 

Проектът на фондация "Благотворител" се осъществява с подкрепата на МОН, Държавната агенция за закрила на детето и с помощта на БАИТ, "ТехноЛогика" ЕООД, фондация "Работилница граждански инициативи", фондация "Партньори- България", "Видеомакс" ООД и "Комел Софт" ООД.

 

"Сега" интернет издание 09.08.2006 г

 

А сега накъде? Веселина Гарчева

Благотворителни фондации вече започват да помагат на 18-годишните самотни момчета и момичета да поемат по житейския си път.

Има една група момчета и момичета, за които в България се говори рядко и обикновено се пропускат дори покрай благотворителните акции. Това са 18-годишните без семейство. Досега са живели в дом за деца, лишени от родителски грижи. Но щом навършат пълнолетие или завършат средно образование, трябва да го напуснат. Отвъд вратите на дома обаче ги чака голямото неизвестно - животът. За тях той се оказва още по-сериозно предизвикателство, защото никой до този момент не ги е учил да поемат отговорност за себе си. И няма кой да им помогне и да улесни прехода.

От 1-2 години обаче се намират благотворителни организации, както и социални институции, избрали нов подход към тези младежи. Вместо да ги заливат с шоколади и дрехи по Коледа и Великден, те се стремят да ги мотивират сами да поемат живота си в ръце.

Такъв е случаят с фондация "Благотворител", която от 2 години финансира професионални курсове за момичета и момчета, на които предстои да напуснат домовете.

Вече 26 младежи са придобили занаят, завършвайки различни курсове. Най-популярни са шофьорските, има и по компютри, готварство, сладкарство, козметика, масажи, строителство. Всеки има право само на един курс.

"Още в самото начало искахме да направим нещо дългосрочно за тези деца, да ги поставим в активна позиция, за да преодолеят инерцията, че някой им е длъжен за нещо", обяснява координаторът на фондацията Пенка Лазарова. "Най-големият им проблем след напускането на дома е да си намерят жилище, а това не може да стане без адекватна работа. Затова се насочихме към професионалните курсове", допълва тя.

От фондацията признават, че невинаги младежите си намират работа, която са усвоили по време на курса. А и не всички са очаровани - някои бързо се отегчават и не завършват обучението. Има и младежи, на които фондацията намира работа, а само след 2 седмици те изчезват, без дори да се обадят. За благотворителите обаче е важно, че успяват да помагат на амбициозни и способни деца. Като 18- годишната Ася Ангелова, напуснала само преди малко повече от месец дома "Пенчо Славейков" в София.

За Ася е направено изключение - вместо да й платят еднократен курс от около 300-350 лв., от фондацията финансирали едногодишни уроци по математика, защото момичето било решено да кандидатства във висше училище. "Още от първи клас съм казала, че искам да постигна 2 неща - да завърша висше образование и да изкарам шофьорска книжка", разказва Ася. Тя е на път да постигне и двете си мечти - приета е на първо класиране в Колежа по телекомуникации, изчаква УНСС и Техническия университет. Успяла е сама да събере пари за шофьорския курс.

Ася живее сама от 13-годишна, когато идва от Кюстендил в София. Баща й е починал, а майка й има друго семейство с 3 деца и не може да се грижи за нея. Дълго време Ася живее при баба си и дядо си. След 7-и клас кандидатства с математика и я приемат в столична гимназия. Момичето решава да рискува и да опита късмета си в големия град. Идва в столицата, в дом за самотни деца. "Първите 2 г. в дома бяха кошмарни, бях се затворила в себе си, не общувах с никого и почти през цялото време плачех", спомня си Ася. Впоследствие започва да се сближава с другите деца, докато в един момент те стават новото й семейство. "Може и да звучи странно да имаш семейство от 150 човека, но когато свикнеш с тях и ги опознаеш, те наистина стават част от тебе", обяснява Ася. Напуснала дома пак със сълзи. Сега, когато живее на квартира и трябва да се оправя сама с живота, усеща разликата. Излизането от социалния дом за нея е шок, макар и да не го признава открито. Ясно осъзнава, че сама изгражда живота си и никой не й е длъжен. Всяко лято от 13-годишна е работила, за да си осигурява допълнителни джобни пари. Защото децата без родителски грижи не са изолирани, а учат в обикновени училища и 3-те лева джобни на месец от социалния дом не стигат до никъде.

"Амбициозните и оправни деца като Ася са единици, сред повечетo има инерция, че обществото им е длъжно."

За съжаление в дома децата не се учат на отговорност, не се учат да взимат решения, не знаят какво искат и до последния момент живеят с илюзията, че някой ще трасира пътя им и след като напуснат", обяснява Пенка Лазарова. Тя се опитва да подбира младежите за курсовете внимателно, като преценява дали имат достатъчно желание и амбиция да ги завършат. Преценката й обаче невинаги излиза правилна. Едно от момчетата например работело към цирк като осветител на трудов договор, с добро заплащане. След 3 седмици собственикът се обадил да пита къде е младежът, който изведнъж престанал да се появява и провалял представленията. Момчето просто не счело за нужно да се обади, че напуска. "Лошото е, че така режат пътя на други способни деца, които могат да се възползват от курсовете или от работата, която им се предлага. А има хора с желание да помогнат", възмущава се Пенка Лазарова.

Затова фондация "Благотворител" планира да разшири проекта си и сред 16-17 годишните, за да ги приучи по-отрано на отговорност и да ги мотивира.

Подобни са целите и на тренинг-центъра в дома за деца без родителски грижи "Асен Златаров" в столичния квартал "Надежда". 12 младежи между 16- и 18-годишна възраст са настанени в отделно крило в сградата, с отделен вход и намесата на възпитателите е сведена до санитарния минимум. Децата трябва сами да се грижат за хигиената, да чистят, да перат дрехите и чаршафите си, дори да си готвят, ако не взимат от готовата храна. В центъра са осигурени и компютри с интернет по друг проект на фондация "Благотворител". Младежите се учат как се пише автобиография, какви възможности за работа има, как да се представят на интервюта с работодатели.

По обяд в дневната на тренинг-центъра откриваме само 4 момчета и момичета. Трудно е да ги разговориш - повечето имат родители, но отношенията им са толкова тежки, че предпочитат да не говорят за това. Тъй като учат в различни училища, не искат съучениците им да знаят, че живеят в социален дом. Изглеждат стеснителни и предубедени към външните посетители. Само 16-годишният Ради се радва, че може да покаже уменията си на компютъра. Той си е намерил работа при един електротехник, преди това е цепил дърва,

боядисвал е. Мечтата му обаче е да стане готвач. 17-годишните Нели и Галя пък работят като сервитьорки в китайски ресторант. Нели вече учи готварство. 16-годишният Методи работи на автомивка, но иска да стане монтьор. Прекъснал е за една година училище, но от септември смята да започне пак.

Всяко дете в тренинг-центъра има ментор, който му помага да си подбере работа според собствените индивидуални умения. "Това са деца, които може и да имат семейства, но не могат да се върнат при тях, като напуснат дома. Затова се опитваме са ги подготвим за самостоятелния живот, като ги оставим сами да се грижат за себе си, но в сравнително защитена среда", обяснява директорката на дома Зоя Соколова. Младежите сами си търсят работа, пишат молби, автобиографии и мотивационни писма, ходят на интервюта. Възпитателите се намесват само ако се появят проблеми. "Идеята е да им прехвърлим цялата отговорност, за да изпитат трудностите по реализацията на едно решение така, че да го приемат като собствено", допълва Соколова. Защото времето на детството, в което някой друг решава какво да ядат, какво да обличат, с какво да се занимават, вече е на финала си. И преминават от другата страна - където трябва да се справят с всичко сами.